A Zalakarosi Gyógy és Termálfürdő 1978 óta az Egészségügyi Minisztérium által hivatalosan elismert gyógyfürdő. A víz analízisét az Országos Közegészségügyi Intézet már 1963 és 1969-ben is elvégezte, elemzése alapján a sok szerves anyagot és oldott sót tartalmazó gyógyvíz alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos és kénhidrogénes melynek fluorid, bórsav és metakovasav tartalma is jelentős.

A zalakarosi termálvíz várható gyógyhatását 1969 áprilistól 1970 novemberéig tartó időszakban a nagykanizsai Kórház 199 páciensnél végzett labor és reumatológiai klinikai vizsgálata igazolta. A gyógyhatás leméréséhez olyan paramétereket választottak, amelyek a termál gyógyvizek mai ismeretünk szerinti hatásain: a mechanikai, a hőmérsékleti, a kémiai hatáson alapulnak. A mechanikai hatás (a víz felhajtó ereje, a hidrosztatikai nyomás) - hőmérsékleti hatás (32-38C, a keringést és a perifériás keringést is gyorsítja, a légzési perctérfogatot emeli), - kémiai hatás (a gyógyvíz különböző alkotórészeinél, egy részük a bőrön át fejtik ki hatásukat, másik részük a vérkeringésbe jutva farmatológiai tulajdonságaiknak megfelelően fejtik ki hatásukat.)

A fürdőkúra lényegéhez tartozik a rendszeres ritmusban megismétlődő küszöb alatti ingereknek a központi idegrendszerben és ennek útján az egész idegi és hormonális rendszerben kiváltott hatása. Más gyógyvizekhez hasonlóan a zalakarosi víz ásványanyagai is változást okoztak a vérben (a vér sejtsüllyedés, a gyulladásos faktorok javultak ill. normalizálódtak), megváltozott a bőr hőmérséklete, az izomerő, izomkörfogat, a vérkeringés, izomfájdalmak, mozgáskorlátozottság javult, és az izületi duzzanatok csökkentek. Az alkáli hidrogénkarbonátos, nátriumkloridos, kénes vizek mint a gyakorlati tapasztalat mutatja az intenzív hő és ingerhatások összegződésének eredményeként reumás mozgásszervi betegségek, idült gyulladások, chrónikus méhfüggelék gyulladás eseteiben igen eredményesen használhatók. A bőrerek reakciókészsége a fürdőkúra végén élénkebb.

A kén biokémiai szerepét, felszívódását még vitatják de gyakorlati eredmények mutatják, hogy reumás eredetű kötőszöveti és porcbetegségben jó hatású ha nincs heveny gyulladás. A kén fürdőzéskor nemcsak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe, és a véráram által nem érintett szövetekbe, így a porcba is beépül. Kopásos (degeneratív) ízületi betegségek esetén az ízületek kénsavtartalma lecsökken, így a kénes vizekben való fürdés mindenképpen előnyös hatást vált ki az ilyen jellegű betegségben szenvedőknél. A szív és érrendszeri megbetegedések esetében is pozitív hatást fejtenek ki, mivel a kén a szívkoszorúereket kitágítja, így javul a szív vérellátása. Emellett az érfalakba beépült kén gátolja a koleszterin beépülését. A kén bizonyos bőrbetegségek, így a pikkelysömör kezelésére is alkalmas. Ezen kívül a bőr faggyúmirigyeinek megbetegedése következtében kialakult bőrbetegségek, illetve a gyulladásos, idegi megbetegedés következtében létrejött bőrbetegségek kezelésére is alkalmas. 

Gyógyászati kezelések
A gyógykezelések a fedett fürdő épületében találhatók, az un. vizes kezelések a földszinten, míg a száraz kezelések az első emeleten.

Iszappakolás
Speciális helységben az előkészített iszapot az előírt hőfokon és ideig a megjelölt testrészre adják lepedő- fólia-pokróc hármas göngyölésben. Alkalmazási területet: degeneratív mozgásszervi betegségek köre, mozgásszervek poszttraumás állapota. Krónikus nőgyógyászati betegségek és egyes bőrgyógyászati esetében.
A kezelés a fedett fürdő földszintjén található, a kezelés ideje 30 illetve 60 perc.

Iszapfürdő
Speciális helységben, speciális kádban előírt hőfokon és ideig végrehajtott kezelés. Alkalmazási területet: degeneratív mozgásszervi betegségek köre, mozgásszervek poszttraumás állapota. Krónikus nőgyógyászati betegségek és egyes bőrgyógyászati esetében.
A kezelés a fedett fürdő földszintjén található, a kezelés ideje 30 illetve 60 perc.

Kneipp váltófürdő
Melegvíz és hidegvíz váltakozásával a vérkeringés élénkítése, az anyagcsere serkentése, az immunrendszer erősítése a cél.
A kezelés a fedett fürdő földszintjén található, a kezelés ideje 30 perc.

Kéz-lábfürdő: a hydroxeur technikával dolgozó örvényfürdő. Jótékonyan befolyásolja a keringést és az anyagcserét, emellett lazítja az izmokat és jó közérzetet biztosít.

Gyógy masszázs
A gyógy masszázs célja a vérkeringés javítása és a feszes, kötött, fájdalmas testtájékok fellazítása. A bőr rugalmasságát vérbőség fokozásával állítja helyre, a bőr alsó rétegeibe lerakódott salakanyagokat eltávolítja és az izomzat keringését fokozva annak teljesítőképességét növeli.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 15 perc.

Gyógytorna
A gyógytorna a komplex fizioterápia szerves részét képezi, mely során arra törekszünk, hogy szakszerű mozgásgyakorlatokkal visszaállítsuk az eredeti teljesítőképességet, illetve a maximumot próbáljuk elérni az utókezelések során.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 25 perc.

Csoportos száraz gyógytornák
Nyak-váll torna Therapi-masters, illetve egyéb eszközök segítségével Gerinctorna tartásjavítás fizioball alkalmazásával Csípő-alsóvégtag torna - combizomerősítő gyakorlattal Osteoporosis torna - csontritkulásos betegek terápiás tornája.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 25 perc.

Egyéni gyógytorna
Az orvossal együttműködve, speciális egyénre szabott mozgásterápiát alkalmaznak, amely a megbetegedett szerv vagy testrész funkciójának helyreállítását szolgálja figyelembe véve a beteg pszichés, alkati és életkori sajátosságait.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 25 perc.

Tangentor
Víz alatti vízsugármasszázs melyben a masszázs és a termálvíz együttes hatására az izomkötöttség csökken, az izomzat és a kopásos ízületek kötöttsége oldódik. 
A kezelés a fedett fürdő földszintjén található, a kezelés ideje 10 perc.

Súlyfürdő
A gerincoszlop, csípők és térdek betegségeinek kezelésére szolgál, a beteg nyakánál vagy hónaljánál felfüggesztve olyan mély vízben lóg, hogy lába nem éri el a medence alját, a derekára vagy bokájára súlyokat erősítenek amelyeknek az a célja, hogy a csigolyákat egymástól széthúzza, nagyizületeket lazítja. Alkalmazása javasolt a nyak, hát, deréktáji fájdalmak, ülőidegzsába, csípőizületi beszűkülés, térdizületi kopás esetén. 
A kezelés a fedett fürdő földszintjén található, a kezelés ideje 15 perc.

Szénsavfürdő
A szabad szénsavgáz apró buborékok alakjában borítja el a fürdőző test felületét és bőrizgató hatásánál fogva megvörösíti a bőrt, kitágítja a hajszáledényeket, ezáltal megkönnyíti ott a vérkeringést és a szív koszorúereinek keringését is. Vegetatív nyugtató hatású, enyhe szívpanaszoknál, infarktus utáni állapotban, kimerültségnél, stressz okozta panaszoknál nyugtató hatású. Indikált minden olyan esetben amikor valamely szerv vérellátásának javítására van szükség. Cukorbetegség, időskori vagy hormonális okból kialakult mészhiány, a vegetatív idegrendszer működésének javítása, kondicionálás. A csontritkulás megelőzésének, kezelésének is kiváló kiegészítője. 
A kezelés a fedett fürdő földszintjén található, a kezelés ideje 15 perc.

Víz alatti gyógytorna
A víz alatti torna szakképzett gyógytornászok irányításával történik. Torna közben a felhajtóerő hatására csökken a vízben mozgó test súlya, így a mozgás nem terheli az izületeket, ezért az izületi fájdalom mellett is kivitelezhető.
A kezelés a fedett fürdő földszintjén található, a kezelés ideje 25 perc.

Elektroterápia
Elekroterápiás kezelések: ultrahang kezelés, magnetoterápia, szelektív ingeráram, stabil galván, diadynamic, interferencia, iontophoresisek, TENS
A kezelések a fedett fürdő első emeletén találhatók

Ultrahang kezelés
Mechanikus rezgés által létrehozott mikromasszázs, mely termikus és kémiai hatást is kivált. Jó gyulladáscsökkentő, izomlazító, fájdalomcsillapító, értágító és hámosító hatású. Segítségével gyógyszeres hatóanyagokat is bejuttathatunk mélyebb rétegekbe (krémek, gélek, oldatok). Hatékony: nyak-váll izomzat kötöttségnél, ízületi kopásos betegségeknél, gerinc kisízületi fájdalmaknál. A hagyományos ultrahang kezelés szinte minden mozgásszervi megbetegedés gyógyítására alkalmas.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 10 perc.

Magnetoterápia
A mágneses tér a sejteken belüli ionforgalmat befolyásolja, javul a sejtek oxigénellátottsága, a kapillárisok kitágulnak. Az ionvándorlás felgyorsulása miatt a salakanyagok gyorsabban kiválasztódnak a gyulladásos folyamat és a vele járó fájdalom csökken. Hatékonysági területek: végtagok merevsége, enyhe és közepesfokú izomgyengeség, inkontinencia, fájdalomszindroma, lumbago, ischialgiák, migraine, agyvérzés utáni állapot, bordaközi idegzsába, amputációt követő fantomfájdalmak. sportsérülések rehabilitációjára is jótékony hatású. Alkalmazása nem javasolt: beépített szívritmusszabályzó, lázas állapot, terhesség, pajzsmirigytúltengés, gyomor és bélvérzés, fiatalkori cukorbetegség esetén.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 20 perc.

Szelektív ingeráram kezelés
Bénult izomszövet kezelésére szolgál. Trauma okozta izomgyengeségnél illetve krónikus izületi kopásoknál fellépő izomsorvadásnál alkalmazzák.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 10 perc.

Stabil galván
Leszálló és felszálló áramformában is alkalmazható. Ideggyulladásoknál, alsó- és felsővégtagba sugárzó neuralgiás fájdalmaknál jó hatású.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 10 perc.

Diadynamic, interferencia kezelések
Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású kezelés, amely során különböző áramformákkal, jól szabályozható időtartamú és erősségű áramimpulzusokkal kezelünk. Krónikus fájdalom-syndromák, izomkötöttségek, bizonyos idegfájdalmak esetén kíváló. Élettani hatása elsősorban fájdalomcsillapítás és enyhe vérbőségfokozás. Mélyebb hatású a középfrekvenciás interferenciaáram. Fájdalomcsillapítás és izomtorna mellett izületi duzzanatok kezelésére, lokális vizenyők felszívódására használjuk.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 15 perc.

Iontophoresis
Különböző gyógyszerek, gyógyhatású anyagok (Diclac, Lidocain, Hidrocortyzon, Flector, Dionin) bejuttatása a bőrön keresztül a károsodott, beteg testrészekre galvánáram segítségével. Izomfájdalmak, túlerőltetés, izületi gyulladások enyhítésére szolgál, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását, puhítja a hegesedéseket.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 10 perc.

TENS
Izom és idegstimulátor, melynek alkalmazása krónikus izületi fájdalom, izomfájdalom, csontritkulás, isiász, idegfájdalom csillapítása, izomerősítés, izomlazítás, regeneráció meggyorsítása területén javasolt.
A kezelés a fedett fürdő első emeletén található, a kezelés ideje 15 perc.


OEP kezelések

Az OEP által támogatott kezelésre minden magyar állampolgárságú, TB kártyával rendelkező személy jogosult. A háziorvosi beutalóval gyógyfürdő reumatológus szakorvosa vagy a területileg illetékes reumatológus szakorvos évente két alkalommal 4x15 db kezelést írhatnak fel vényre, melyet az OEP támogat.
A gyógyfürdő 9 jegyű kódja: 206821401

 

Kúrák

A gyógyfürdő 1994 óta értékesíti kúracsomagjait - nagyrészt szállodákon keresztül. A kúrák különböző időtartamúak - 1, 2, 3 hetes - összetételűek lehetnek. A kúracsomagok tartalmaznak fürdőbelépőt, orvosi vizsgálatot (felülvizsgálatot), és az orvos által javasolt, a gyógyfürdőben elvégezhető gyógykezeléseket, mely lehet napi 1 vagy 2 kezelés. A kúrák igénybevétele a fürdőbelépés napján előre ütemezett kezelések alapján történhet.

 

Kúracsomagok

1 hetes kúra: 6 belépő*, 1 orvosi vizsgálat, 6 kezelés
2 hetes kúra: 12 belépő*, 1 orvosi vizsgálat, 12 kezelés
2 hetes kúra: 14 belépő*, 1 orvosi vizsgálat, 24 kezelés
3 hetes kúra: 21 belépő*, 2 orvosi vizsgálat, 36 kezelés

* A belépő a gyógycentrum-élményfürdőbe napi többszöri belépéssel érvényes

Forrás: Gránit Gyógyfürdő Zrt. (http://www.furdo-zalakaros.hu/terapiak/gyogykezelesek)

Üzenet küldése

E-mail:
Tárgy:
Üzenet:
Adja meg számmal: "kettő"

Hírlevél

Nem szeretne lemaradni kedvezményes akcióinkról?

Vital Apartman - Zalakaros