A zalakarosi gyógy- és termálvíz összetételeA termálvíz a felső pannon rétegből dolgozó fürdő kútjai (2 db) által termelt 53 C°-os víz, mely nátriumkloridos, hidrokarbonátos. Ezt az egyébként más fürdőkben gyógyvízzé nyilvánított termálvizet a zalakarosi fürdőben elsősorban a felüdülést, a szórakozást biztosító medencékben használják (strandi termálvizes medencék, sportmedence, gyermekmedencék, élményfürdő). Valamennyi termálvízzel töltött medence vízforgató, -szűrő berendezéssel van ellátva.

Zalakaros abban a különlegesen kiváltságos helyzetben van, hogy külön gyógy- és termálvízzel is rendelkezik. Ennek az a háttere, hogy a részvénytársaság tulajdonában háromféle vízbázis van. Az ivóvízbázis mellett a felső-pannon rétegből érkezik a termálvíz - ezt az általános hazai gyakorlat alapján nevezik így, hőmérséklete ugyanis meghaladja a 30 fokot, ásványianyag-tartalma pedig az 500 milligrammot literenként. Ez is lehetne gyógyvíz, ám ezt a fürdő nem minősíttette annak, hiszen rendelkezésükre áll a harmadik vízbázis is, a gyógyvizes. A 2300-2800 méteres mélységből, alaphegységi rétegből származó 96 fokos víz ásványianyag-tartalma a 12 500 milligramm/litert is meghaladja a kútfejen, a medencébe 4500 milligramm/liter körüli kerül. Így végül ez lett az 1970-es évek közepén orvosszakmailag igazoltan gyógyvízzé minősítve. Ez a gyógyvízbázis csak ebben a fürdőben érhető el.
A felső-pannon vízréteg elviekben közlekedhet más vizekkel, ám a fürdő  hozamára csak a kutakhoz képest 1,5 kilométeres sugarú körrel meghatározott védőidomon belülről történő vízvételezés lenne hatással. A gyógy- és termálvízbázisa egymástól is elzártnak tekinthető.

Forrás: Gránit Gyógyfürdő Zrt. (http://www.furdo-zalakaros.hu/a_zalakarosi_viz/termalviz)

Üzenet küldése

E-mail:
Tárgy:
Üzenet:
Adja meg számmal: "kettő"

Hírlevél

Nem szeretne lemaradni kedvezményes akcióinkról?

Vital Apartman - Zalakaros