Gyöngyös fejdíszZalakaros és térsége sajátos néprajzi egység, egyéni öltözködési kultúrával rendelkezett, mind a női, mind a férfi részről. A helyi népviselet egyik legszebb darabja a Gyöngyös fejdísz.

Ez a fejdísz kezdetben hátrakötőből készített, részekbe szabott „necc” volt. Később nemcsak a régi selyem - esetleg kasmírkendőből szabták ki, hanem más anyagokból is, például a szoknya kötél által takart elejéből. Ennek a neccnek kezdetben volt még hátul egy kis tarkóig érő sarka, ami évről évre rövidebb lett, a felette lévő szalagcsokor pedig mind nagyobb. 1920 körül aztán általánossá vált, hogy a necc hátsó részére széles szalagból hatágú csokrot varrtak. Ezen új típusú fejrevalóknak az arcot övező „elejét” 1910 körül kezdték el keskeny, majd mind szélesebb csipkeszalaggal vagy gyárilag gyönggyel fűzött tüllszalaggal, „gyöngysinyórral” díszíteni. Ezt újabb és újabb változatok követték, mint pl. a „kötött necc”, mely tartós divatnak bizonyult.

Karos környékén sok történet járta, miként vált a gyöngyös necc olyanná, amilyenné… Egy biztos: a közízlés formálta, alakította, a sok ügyes necc fűző asszony pedig megvalósította az elképzeléseket.

Forrás: Novák Ferenc (http://www.novakferenc.hu/News/GetNews/3)

Üzenet küldése

E-mail:
Tárgy:
Üzenet:
Adja meg számmal: "kettő"

Hírlevél

Nem szeretne lemaradni kedvezményes akcióinkról?

Vital Apartman - Zalakaros